Utbildningar

7 steg till körkortet

Steg 1 – Skaffa ett körkortstillstånd

Man kan ansöka om körkortstillstånd direkt på Internet via Transportstyrelsens e-tjänst, eller så kan man beställa blanketter till sin folkbokföringsadress via Körkortsportalen. Det är självklart smidigare och snabbare att ansöka på nätet, då kan du även betala avgiften (som i nuläget är 220 kronor) med betalkort eller genom din internetbank.

För att söka körkortstillstånd krävs förutom själva ansökan också att man fyller i en hälsodeklaration samt genomgår en synundersökning.

Ett tips är att du beställer hem blanketten ”Synintyg” via transportstyrelsen e-tjänst. Då får du hem en blankett med dina personuppgifter. Ta sedan med dig blanketten till den optiker, trafikskola eller läkare som ska genomföra synprövningen. Tänk på att synintyget inte får vara äldre än två månader när du skickar in det till Transportstyrelsen.

De rekommenderar att du skickar in ansökan i god tid, då det ibland kan vara lång handläggningstid (upp till 1 månad).

Körkortstillstånd – prövning och giltighetstid

Det är Transportstyrelsen som prövar din ansökan om körkortstillstånd, tanken är att de ska utvärdera huruvida du kan antas bli en lämplig förare. Bland annat kommer de att kontrollera om du är pålitlig i nykterhetshänseende och om du har straffats för diverse brott.

När Transportstyrelsen gjort sin prövning och beviljat ditt körkortstillstånd kommer du få ett Bevis om körkortstillstånd. Detta är giltigt i fem år. Kom ihåg att ditt körkortstillstånd måste vara giltigt för att du ska kunna påbörja din övningskörning både privat och på trafikskolan.

Vill du ha hjälp så tveka inte att ta kontakt med deras kontorist Eva så hjälper hon dig! 

Steg 2 – Skriv in dig hos Vellinge

Ditt körkortstillstånd tar du med dig vid första besöket hos Vellinge då Vellinge tar en kopia av detta och för in det i deras arkiv. Inskrivningen hos skolan är gratis.

Du kan boka en testlektion där du tillsammans med din lärare lägger upp en planering som passar dig.

Vellinge ger samtidigt en introduktion av körskolans teoripaket, egna övningar och repetitioner. Naturligtvis kan du redan vid inskrivningen köpa ett av deras paket eller körlektioner.

Steg 3 – Läs teori

Genom att studera teorin parallellt med övningskörningen är det lättare att få en helhetsbild av utbildningen.

Teoridelen består av studiematerial såsom böcker och studiehäften, samt en praktisk undervisning i form av en teorikurs. Vellinge tillhandahåller även material på engelska vid behov. I Vellinges startpaket med teori ingår fria Internettester samt fria tester på trafikskolan!

Om den praktiska utbildningen går hand i hand med den teoretiska, utvecklas du snabbare och får en bättre förståelse för körningen, vilket innebär ett mer kostnadseffektivt upplägg på din utbildning.

I den praktiska delen ingår även att lära sig att kontrollera bilen innan start. Även om bilarna har en nivåvakt för flera vätskor som automatiskt varnar ifall något behöver bytas behöver du veta var allt ligger och kunna kolla exempelvis oljenivån och veta var du fyller på spolarvätska.

Steg 4 – Övningskör

Det bästa sättet att lära sig köra bil på rätt sätt är att köra med en utbildad trafiklärare. Deras lärare har flera års erfarenhet och är lugna och metodiska i sitt sätt att lära ut. Utbildningen omfattar 16 inlärningsmoment. Antalet lektioner per steg varierar. Hänsyn tas givetvis till dina eventuella tidigare erfarenheter.

Hur ofta du vill köra är helt upp till dig, du kan övningsköra 1 dubbellektion i veckan eller 2, 3, 4 eller 5 dubbellektioner i veckan. Är man nybörjare rekommenderar Vellinge att man börjar med ett par enkellektioner annars rekommenderar trafikskolan dubbellektioner. Vellinge hjälper dig att planera dina lektioner så att utbildningen passar just dina behov. Om man köper ett paket med 20 eller 30 lektioner betyder det inte att man måste köra så ofta som möjligt, vellinges paket gäller i ett år så man har gott om tid att övningsköra. Vid överenskommelse kan paketet t.o.m gälla utöver 1 år upp till 4 år.

Blir man tvungen att avbryta sin utbildning tillfälligt av någon anledning så går det bra att göra detta och sen påbörja sin utbildning vid ett senare tillfälle.

Steg 5 – Riskutbildningar, dessa är obligatoriska

Under din utbildning måste du genomföra riskutbildningen. De hjälper dig givetvis med bokningen av den tvådelade riskutbildningen.

Riskutbildningen består fr.o.m. 1/4 – 2009 av två delar.

Riskutbildning Del 1

Riskettan är riskutbildningens nya del som omfattar alkohol och övriga droger samt trötthet & riskbeteenden i samband med körning. Denna kan göras i början av din utbildning. Tid 200min inkl rast. Genomförs i trafikskolans teorisal. Max 16 personer per tillfälle.

Riskutbildning Del 2

Riskutbildning del 2 genomförs på trafikövingsplats (Bulltoftabanan) och omfattar hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Bör bokas så sent som möjligt under din utbildning för att man ska få en så bra upplevelse som möjligt. Ni träffas på körskolan och tar er sedan till Bulltoftabanan tillsammans. 4 elever per grupp.

Minska olyckorna

Målet med den tvådelade utbildningen är att begränsa antalet olyckor genom ökat säkerhetstänkande och minskat risktagande i trafiken.

Riskutbildningen skall vara genomförd och giltig innan du gör kunskapsprovet och körprovet.

Riskutbildningen är giltig i 5 år, det vill säga om du inte har fått ditt körkort inom 5 år får du göra om utbildningen.

Har du blivit av med ditt körkort så måste du göra om den tvådelade riskutbildningen.

Glöm inte att ta med giltig legitimation!

Steg 6 – Utbildningskontroll

När du är i slutfasen av din utbildning såväl teoretiskt som praktiskt bokar dem in en utbildningskontroll till dig. Denna körs med en annan trafiklärare och är en kvalitetssäkring av utbildningen.

Utbildningskontrollen är som en ”miniuppkörning”, varefter de utvärderar dina kunskaper och ser till att allt är ok inför ditt praktiska körprov. Om du skulle behöva eventuella kompletteringar får du svar på detta efteråt.

Steg 7 – Förarprovet

Förarprovet består av två delar: Kunskapsprov och Körprov.

Båda delarna av provet bokas vid samma tillfälle och bokningen är preliminär tills du är godkänd av körskolan, både teoretiskt och praktiskt.

Om du inte är färdigutbildad innan dina prov, flyttas dina tider automatiskt fram.

Kunskapsprovet och körprovet görs i nära anslutning till varandra. Max två veckor emellan varandra.

Kunskapsprovet görs först och därefter körprovet.

Körprovet skall genomföras oavsett resultat på kunskapsprovet.

Godkänt delprov är giltigt i två månader.

Både kunskapsprovet och körprovet måste vara godkända inom giltighetstiden två månader annars blir du debiterad nya avgifter och proven måste göras om.

Sammanhållet körkortsprov för behörighet B kan genomföras på alla provorter i landet där kunskapsprov eller körprov kan bokas. Normalt skriver Vellinge upp i Malmö och har uppkörningen i Trelleborg. Önskar ni någon annan ort för Körprov så meddela skolan.

Glöm inte att ta med giltig legitimation!